Five Finger Death Punch - Kapela, která ovládá metalové žánry

Kdo jsou Five Finger Death Punch?

Kdo jsou Five Finger Death Punch? Five Finger Death Punch nebo také FFDP jsou americká heavy metalová kapela, která byla založena v roce 2005 v Los Angeles. Kapelu tvoří zpěvák Ivan Moody, kytaristé Zoltan Bathory a Jason Hook, baskytarista Chris Kael a bubeník Charlie Engen. Five Finger Death Punch se stali známými svým debutovým albem The Way of the Fist, které se objevilo v roce 2007. Kapela poté vydala celkem osm studiových alb, z nichž každé se umístilo v první desítce žebříčků v USA a Kanadě. Mezi jejich největší hity patří skladby jako "Bad Company", "The Bleeding" a "Wrong Side of Heaven". Five Finger Death Punch jsou známí svým kombinováním různých žánrů, včetně metalu, hard rocku a alternativního rocku. Kapela také proslula svými texty, které často reflektují osobní boje, úzkost a sociální problémy. Five Finger Death Punch jsou jednou z nejúspěšnějších metalových kapel současnosti a mají po celém světě obrovskou základnu fanoušků.

Historie kapely

Five Finger Death Punch je americká heavymetalová kapela, která se v roce 2005 zformovala v Los Angeles. Zakládajícími členy byli Zoltan Bathory (kytara) a Jeremy Spencer (bicí). V roce 2006 se k nim připojili Ivan Moody (zpěv), Matt Snell (baskytara) a Caleb Andrew Bingham (kytara). Bingham však kapelu brzy opustil a nahradil ho Darrell Roberts, který však také odešel v roce 2009. Na jeho místo nastoupil Jason Hook, který s kapelou hrál až do roku 2020, kdy byl nahrazen Andy Jamesem. Five Finger Death Punch vydali své debutové album "The Way of the Fist" v roce 2007. Album se umístilo na 107. místě v žebříčku Billboard 200 a získalo platinovou certifikaci za prodej více než milionu kopií v USA. Následující album "War Is the Answer" z roku 2009 debutovalo na druhém místě v Billboard 200 a získalo také platinovou certifikaci. Kapela vydala celkem sedm studiových alb a prodala více než 30 milionů kopií po celém světě. Five Finger Death Punch získali během své kariéry řadu ocenění, včetně několika cen Revolver Golden Gods Awards. Kapela je také známá svými charitativními aktivitami, jako je podpora amerického vojáka v rámci iniciativy Home Deployment Project nebo podpora organizací pro boj proti rakovině.

Diskografie

Diskografie je klíčovou součástí života každé kapely a Five Finger Death Punch není výjimkou. Tato americká heavy metalová kapela vydala celkem sedm studiových alb, včetně svého debutového alba "The Way of the Fist" v roce 2007, které zaznamenalo obrovský úspěch. Jejich následující alba, jako například "War Is the Answer" a "American Capitalist", se také stala populárními mezi posluchači po celém světě. Five Finger Death Punch také vydali několik živých alb, včetně "The Wrong Side of Heaven and the Righteous Side of Hell, Volume 1 & 2". Tyto nahrávky obsahují nahrávky z koncertů, na kterých se kapela objevila po celém světě a ukazují sílu a energii, kterou Five Finger Death Punch přináší na pódium. V roce 2020 vydala kapela své sedmé studiové album s názvem "F8", které se okamžitě stalo hitem. Toto album obsahuje několik populárních skladeb, jako například "Inside Out" a "A Little Bit Off", které ukazují, že Five Finger Death Punch nejen přináší tvrdou hudbu, ale také silné texty a melodické melodie.

Popularita a fanoušci

Popularita a fanoušci jsou důležitými faktory pro úspěch jakékoliv hudební skupiny, a Five Finger Death Punch není výjimkou. Skupina si během posledních let vybudovala masivní základnu fanoušků po celém světě. Díky svému tvrdému a energickému zvuku a autentickým textům jsou Five Finger Death Punch oblíbení u fanoušků tvrdší hudby. Skupina si získala přízeň mnoha fanoušků díky svému charismatu a vynikajícím vystoupením na koncertech. Popularita Five Finger Death Punch se také projevila v jejich průniku do mainstreamového hudebního průmyslu, což znamená, že skupina získává posluchače i mimo tvrdší hudební kruhy. To dokazuje, že Five Finger Death Punch jsou skupina, která si zaslouží pozornost nejen od fanoušků těžké hudby, ale i od širšího publika.

Kritická odezva a kontroverze

V oblasti kontroverze a kritické odezvy byli Five Finger Death Punch často na křižovatce. Často se setkávali s kritickým přijetím od novinářů a kritiků hudebních médií za reklamní praktiky a problematické texty. V roce 2018 také čelili kontroverzi, když se zveřejnil videozáznam, který zachytil zpěváka Ivana Moodyho, který se zdál být pod vlivem alkoholu nebo drog během koncertu. Přestože byla kapela často kritizována, jejich hudba získala obrovskou popularitu, což ukazuje, že mnoho fanoušků ve skutečnosti hudební styl kapely velmi ocení. Navzdory mnoha problémům, se Five Finger Death Punch stali jednou z nejvýraznějších metalových kapel současnosti. I když Five Finger Death Punch trpěli řadou kontroverzí, jejich vliv a úspěch v metalové hudbě nikdy nezmizel. Je to díky kombinaci nevšedního talentu a tvrdé práce, což umožnilo této skupině klást důraz na tvorbu kvalitní hudby a zároveň zůstávat neochvějnými vůdci žánru.

Five Finger Death Punch v Česku

Při hledání tvrdého rocku v Česku se nemůžete vyhnout pohlazení po duši od Five Finger Death Punch. Založena v roce 2005 v Los Angeles, kapela se rychle stala populární díky svým tvrdým zvukům a textům, které oslovují miliony fanoušků po celém světě. Five Finger Death Punch si rychle získala loajální fanoušky v Česku a pravidelně zde koncertuje. Mezi největší úspěchy patří vystoupení na festivalu Rock for People v Hradci Králové v roce 2011 a 2015. Kapela také vystoupila na dalších českých festivalech, jako jsou Masters of Rock nebo Metalfest, a měla také samostatné koncerty v Praze a Brně. I přestože kapela začínala v Los Angeles, Five Finger Death Punch se stala jednou z nejpopulárnějších rockových kapel v Česku a po celém světě. Jejich tvrdé riffy a energické vystoupení oslovuje fanoušky bez ohledu na jejich národnost, ukazuje, že může hudba překročit hranice a sjednotit lidi všech zemí.

Budoucnost kapely

Budoucnost kapely Five Finger Death Punch pravděpodobně bude plná nových hitů a úspěchů. Kapela stále aktivně koncertuje a vydává novou hudbu, což ukazuje, že mají stále obrovskou sílu a popularitu. V budoucnu mohou fanoušci očekávat ještě více energických vystoupení a dalších hitů. Kapela Five Finger Death Punch má také silnou vazbu se svými fanoušky a v budoucnu by se mohla více zapojovat do dobročinných aktivit. V minulosti již kapela pomáhala veteránům a zdravotnickým organizacím, takže fanoušci mohou očekávat, že v tomto ohledu budou pokračovat. Nicméně, budoucnost kapely může také přinést nové změny a překvapení. V minulosti kapela měnila své složení a styl hudby, takže nikdo nemůže přesně předvídat, co se bude dít v budoucnu. Nicméně, fanoušci mohou být jisti, že kapela bude nadále tvrdě pracovat a usilovat o další úspěch.

Časté otázky FAQ

Five Finger Death Punch vznikli v Las Vegas v Nevadě v roce 2005. Od té doby skupina vydala několik desek a koncertovala po celém světě.
Skupinu tvoří zpěvák Ivan Moody, kytaristé Zoltan Bathory a Andy James, baskytarista Chris Kael a bubeník Charlie Engen.
Mezi největší hity kapely Five Finger Death Punch patří skladby jako 'Wrong Side of Heaven', 'Jekyll and Hyde' a 'Remember Everything'.
Kapela Five Finger Death Punch byla nominována na cenu Grammy a od roku 2007 vyprodává stadiony a arény po celém světě. Navíc kapela během své kariéry vydala řadu živých nahrávek a koncertních DVD.
Diskografie kapely Five Finger Death Punch zahrnuje devět studiových alb, několik kompilačních a živých nahrávek.
Five Finger Death Punch pravidelně koncertují po celém světě, takže koncerty kapely by měly být k dispozici ve vaší oblasti. Zkontrolujte oficiální web kapely pro aktuální turné a lístky.
13.07.2023