Jak hrát metal na kytaru – riffy a techniky pro tvrdou hudbu

Úvod do hry metalu na kytaru

Milujete tvrdou hudbu a chcete se naučit hrát metal na kytaru? Tento článek vám ukáže základní kroky a techniky, které potřebujete znát, aby vaše riffy zněly jako od profíka.

Druhy metalových kytar

Existuje několik druhů kytar, které jsou populární mezi metalovými kytaristy. Patří sem elektrické kytary s pevnou kobylkou, kytary typu „Flying V“ a „Explorer“, a sedmi až osmi strunné kytary.

Nastavení zesilovače pro metal

Správné nastavení zesilovače je klíčové pro dosažení ideálního metalového zvuku. Doporučuje se zvýšit gain a nastavit ekvalizér s důrazem na basy a středy.

Důležitost ladění a typy ladění

Metalová hudba často využívá alternativní ladění kytar. Mezi nejčastější patří Drop D, Drop C a Standardní B ladění. Ujistěte se, že kytara je vždy správně naladěná.

Základní metalové riffy

Riffy jsou základem metalové hudby. Zde je několik příkladů jednoduchých metalových riffů, které můžete zahrát: - „Iron Man“ od Black Sabbath - „Master of Puppets“ od Metallica - „Raining Blood“ od Slayer

Techniky pravé ruky

Pravá ruka hraje významnou roli při vytváření metalového zvuku. Zde jsou základní techniky, které byste měli ovládat: - Palm muting - Alternate picking - Down picking

Techniky levé ruky

Levá ruka je zodpovědná za správné znělé tóny a rychlou hru. Mezi klíčové techniky patří: - Hammer-on a pull-off techniky - Bending - Vibrato

Harmonické a špinavé tóny

V metalu jsou harmonické tóny často používány pro vytvoření dramatických efektů. Naučte se hrát přírodní a umělé harmoniky pro rozšíření vaší techniky.

Cvičební rutina

Pravidelné cvičení je klíčem k úspěchu. Sestavte si cvičební rutinu, která zahrnuje rozcvičení, práci na technikách a učení nových riffů.

Časté otázky FAQ

Mezi nejlepší kytary pro metal patří elektrické kytary s pevnou kobylkou, kytary typu „Flying V“ a „Explorer“, a sedmi až osmi strunné kytary.
Mezi nejčastější typy ladění patří Drop D, Drop C a Standardní B ladění.
Doporučuje se zvýšit gain a nastavit ekvalizér s důrazem na basy a středy.
Palm muting je technika, kde pravá ruka částečně tlumí struny, což vytváří charakteristický tlumený zvuk.
Začněte s jednoduššími riffy a postupně přecházejte na složitější. Pravidelné cvičení a trpělivost jsou klíčem k úspěchu.
Umělá harmonika je technika, kdy prstem levé ruky a nehtem nebo trsátkem pravé ruky vytvoříte vysoký, ostrý tón.
23.07.2023