Slipknot: Historie kapely a nejvýraznější alba

Úvod do historie skupiny Slipknot

Skupina Slipknot patří mezi nejkontroverznější kapely v historii rockové hudby. Byla založena v roce 1995 v Iowě a její první album se objevilo až v roce 1999, kdy kapela podepsala smlouvu s vydavatelstvím Roadrunner Records. Jejich neobvyklé oblečení a masky, spolu s drsným zvukem a temnými texty, rychle získaly fanoušky po celém světě. Na koncertech skupiny se vždy objevuje řada zvláštních prvků, například bubny na pódiu a světla ve tvaru pentagramu, což podtrhuje jejich charakteristický styl. Mezi nejvýznamnější členy skupiny patří zpěvák Corey Taylor a kytarista Jim Root. Slipknot se setkali s úspěchem a uchvácením především u mladšího publika, ale i starší generace si oblíbila jejich silné texty a energickou hudbu. V průběhu let skupina prošla několika personálními změnami, ale stále pokračuje v tvorbě nové hudby a koncertuje po celém světě se stále velkým úspěchem a fanoušky po celém světě.

Vznik a první roky kapely

Kapela Slipknot se zrodila v roce 1995 v Iowě, když se skupina mladých hudebníků rozhodla spojit své síly vytvořit něco nového a neobvyklého. Zakládajícími členy byli Shawn Crahan, Paul Gray a Joey Jordison, k nimž se brzy přidali i další hudebníci. Vznikající kapela měla velkou ambici přinést něco zcela nového na hudební scénu a dát tak svému městu a státu něco, na co budou hrdí. První roky existence kapely nebyly jednoduché. Slipknot hrál na mnoha místech po Iowě a snažil se získat své první fanoušky. Jejich hudba nebyla v té době přijímána všemi, ale kapela se nevzdávala a trpělivě se snažila najít své místo na hudební scéně. Ocenění a sláva přišly až s vydáním jejich debutového alba eponymního názvu Slipknot v roce 1999. Po vydání alba se kapela stala velmi populární a začala hrát na mnoha festivalech a koncertech po celém světě. Slipknot začal získávat mnoho fanoušků a stávající fanoušci se stávali stále většími fanoušky. Jejich styl, který byl spojením nu-metalu, alternativního metalu a hardcore punku, se stal velmi populárním a skupina se stala jednou z nejpopulárnějších metalových kapel na světě.

Masky a image kapely Slipknot

Masky jsou klíčovým prvkem identity kapely Slipknot. Každý z devíti členů skupiny nosí jedinečnou masku, která vystihuje charakter postavy, kterou reprezentují. Masky jsou tvořeny z různých materiálů jako kov, sklo či kůže a každá z nich vyvolává jinou atmosféru. Původně nosili masky, aby zachovali svou anonymitu, ale s časem se staly symbolem kapely a jsou jedním z hlavních faktorů, které přitahují fanoušky. Design masky se mění s každým novým albem a každý z členů má právo si svou masku individuálně upravit, což přispívá k jedinečnosti kapely. Masky jsou také často spojovány s vyjádřením emoce nebo nálady písně, kterou kapela hraje. Je to způsob, jakým Slipknot ovlivňuje a interaguje s publikem a dodává hudbě další rozměr. Demontáž masky je pak pro fanoušky jedním z nejdůležitějších momentů během koncertu.

Nejvýraznější alba kapely Slipknot

Slipknot je bezesporu jednou z nejikoničtějších metalových kapel na světě. Jejich kariéra se začala rychle rozvíjet po vydání prvního alba v roce 1999. V průběhu let kapela vydala několik desek, z nichž se některá stala skutečnými klenoty světového metalového průmyslu. Jedním z nejvýraznějších alb kapely Slipknot je určitě jejich debutové album s názvem "Slipknot". Toto album lze nazvat jedním z nejvýraznějších a nejkontroverznějších metalových alb vůbec. Zahrnuje skladby jako "Spit It Out", "Wait and Bleed" a "Surfacing" a nese v sobě pečeť energie a agresivity, která se stala charakteristickou pro celou kapelu. Dalším vynikajícím albem Slipknot je "Iowa". Album bylo vydáno v roce 2001 a bývá označováno za to nejtěžší a nejtemnější, co kapela kdy nahrála. Obsahuje úspěšné singly jako "The Heretic Anthem" a "Left Behind". Album se umístilo na 3. místě v americké hitparádě a stalo se skutečným milníkem v metalové historii. Dalším významným albem kapely Slipknot je "Vol. 3: (The Subliminal Verses)". Album bylo vydáno v roce 2004 a patří k nejkomerčnějším albům skupiny. Obsahuje hity jako "Duality", "Vermilion" a "Before I Forget". Album vyneslo kapele několik hudebních cen, včetně ceny Grammy za nejlepší metalové vystoupení v roce 2006.

Slipknot v současnosti

Slipknot patří mezi nejpřevratnější a kontroverzní kapely posledních dvou dekád. Tuto skupinu můžeme chápat jako jednu z nejvýraznějších interpretů tvrdé hudby současnosti. Jejich styl, který kombinuje prvky nu metalu, alternativního rocku a death metalu, dokáže svými výkony nadchnout i ty nejnáročnější fanoušky. V současné době patří kapela Slipknot stále k nejúspěšnějším skupinám svého žánru. Jejich fanoušci, ať už ti starší, kteří kapelu znali už od počátku, nebo ti noví, mají stále dostatek důvodů, proč se těšit na další alba a koncertní vystoupení. Slipknot jsou navíc i výjimeční v tom, že si svou atmosféru dokážou udržet i po více než 20 letech existence. Můžeme také říci, že kapela Slipknot se během své kariéry neustále zdokonalovala. Jejich zvuk a styl se měnil v závislosti na aktuálních trendech a okolnostech, a přesto si ale skupina stále dokázala udržet svoji tvář. Jejich poslední album "We Are Not Your Kind" dokazuje, že kapela má stále co říct. Slipknot tak bezpochyby patří mezi nejvýznamnější kapely současnosti.

Vliv kapely Slipknot na metalovou hudbu

Metalová kapela Slipknot měla obrovský vliv na celou metalovou scénu. Kapela vznikla v roce 1995 v Iowě a postupně si získala popularitu po celém světě. Jejich agresivní a tvrdý zvuk v kombinaci s přehnanými maskami a kostýmy z nich udělal ikonickou kapelu. Slipknot ovlivnil kromě metalu i další hudební žánry, jako například nu metal, industrial metal nebo alternative metal. Kapela je známá i díky svému jedinečnému způsobu vystupování, který zahrnuje mnoho členů na pódiu a energickou show. Díky svému vlivu je kapela Slipknot dodnes velmi respektována a má mnoho fanoušků po celém světě. Jejich hudba a styl se staly inspirací pro mnoho dalších kapel a pomohly tak ovlivnit celou metalovou scénu.

Časté otázky FAQ

Slipknot jsou známí svým maskováním a oblečením, které zahrnuje kombinaci kombinaci pracovních overalů, lodiček a masek.
Slipknot vznikli v roce 1995 v Iowě v USA. Jejich první studiové album, které je označováno jako samotné sebe, vyšlo v roce 1999.
Slipknot hráli po celém světě, včetně České republiky, kde vystoupili například na Rock for People nebo Metronome Festivalu.
Slipknot hrají nu-metalovou hudbu s prvky alternativního a death metalu.
Slipknot odmítají tvrzení, že jsou nebezpeční nebo že svou hudbou a vystoupeními podporují negativní chování mladých lidí.
Aktuální informace o koncertech kapely lze najít na oficiálních webových stránkách nebo na sociálních sítích.
06.07.2023