Harmonické vs. melodické mollové stupnice

Co jsou harmonické mollové stupnice?

Harmonická mollová stupnice je specifický typ mollové stupnice, která se vyznačuje zvýšeným sedmým tónem. To jí dává charakteristický zvuk, který je často považován za dramatický a exotický.

Jak vzniká harmonická stupnice?

Harmonická stupnice se tvoří zvýšením sedmého tónu přirozené mollové stupnice o jeden půltón. Například v A harmonické mollové stupnici jsou tóny: A, B, C, D, E, F, G#. Tento zvýšený sedmý tón (G#) vytváří charakteristický krok o jeden a půl tónu mezi šestým (F) a sedmým (G#) tónem.

Definice melodických mollových stupnic

Melodická mollová stupnice je další typ mollové stupnice, která má různě zvýšené tóny při stoupání a klesání. Při stoupání jsou zvýšeny šestý a sedmý tón, zatímco při klesání stupnice odpovídá přirozené mollové stupnici.

Jak se tvoří melodická stupnice

Melodická mollová stupnice při stoupání vypadá například takto: A, B, C, D, E, F#, G#. Při klesání však tóny sestupují podle přirozené mollové stupnice: A, G, F, E, D, C, B.

Rozdíly mezi harmonickou a melodickou stupnicí

Hlavní rozdíl spočívá v tónovém složení. Harmonická stupnice má zvýšený pouze sedmý tón, což jí dodává výrazný charakter. Melodická stupnice má zvýšené šestý a sedmý tón pouze při stoupání, při klesání odpovídá přírodní moll. Z tohoto důvodu je považována za mnohem plynulejší a méně dramatickou než harmonická.

Použití harmonických a melodických stupnic

Harmonické stupnice jsou často využívány v klasické hudbě a některých světových hudebních tradicích. Melodické stupnice jsou populární jak v klasické, tak v jazzové a moderní hudbě. Jejich plynulost při stoupání a klesání je činí vhodnými pro melodické linky.

Časté otázky FAQ

Harmonická mollová stupnice se vyznačuje zvýšeným sedmým tónem, což jí dodává dramatický a exotický zvuk.
Harmonická stupnice vzniká zvýšením sedmého tónu přirozené mollové stupnice o jeden půltón.
Melodická mollová stupnice má při stoupání zvýšený šestý a sedmý tón, při klesání však odpovídá přirozené mollové stupnici.
Melodická stupnice při stoupání má zvýšené šestý a sedmý tón, zatímco při klesání využívá tóny přirozené mollové stupnice.
Harmonická stupnice má zvýšený sedmý tón, zatímco melodická stupnice má zvýšené šestý a sedmý tón pouze při stoupání.
Harmonické stupnice jsou často používány v klasické hudbě a některých světových hudebních tradicích.
Melodické stupnice se používají v klasické, jazzové a moderní hudbě díky své plynulosti.
Harmonické stupnice mají výrazný krok o jeden a půl tónu mezi šestým a sedmým tónem, což vytváří dramatický efekt.
Ano, melodické stupnice jsou populární v jazzu díky své plynulosti a adaptabilitě.
23.07.2023