Jak naladit kytaru – různé metody ladění

Význam správného ladění kytary

Správné ladění kytary je zásadní pro dosažení optimálního zvuku a výkonu. Pomáhá zajistit, že kytara zní tak, jak má, a umožňuje hráčům lépe spolupracovat s ostatními hudebníky.

Ladění podle standardního E

Standardní E ladění je nejběžnějším laděním pro kytaru. Struny se ladí takto: E-A-D-G-H-e. Jedná se o skvělý výchozí bod, protože mnoho písní je napsáno v tomto ladění.

Použití ladičky

Elektronické ladičky jsou nejpřesnější a nejpohodlnější metodou ladění. Stačí zapojit kytaru do ladičky nebo použít vestavěný mikrofon a sledovat ukazatele na displeji.

Ladění sluchem

Tato metoda vyžaduje dobrý sluch a zkušenosti. Jedna ze strun se naladí podle referenčního tónu (např. z ladičky, klavíru nebo ladičky na telefon) a následně se ostatní struny ladí podle této referenční struny.

Ladění podle aplikace na mobilu

Existuje mnoho aplikací pro chytré telefony, které mohou pomoci s laděním kytary. Stačí stáhnout aplikaci, aktivovat mikrofon a ladit struny podle pokynů na obrazovce.

Ladění podle harmonik

Tato metoda se používá zejména při ladění akustických kytar. Harmoniky se vytvářejí na pátém a sedmém pražci a umožňují snadné porovnání tónů.

Ladění podle oktáv

Při této metodě se ladí struny tak, aby odpovídaly oktávám na klavíru nebo jiném referenčním nástroji. Toto ladění zajišťuje přesný a čistý zvuk kytary.

Tipy pro přesnější ladění

Udržujte své struny čisté a pravidelně je měňte. Při ladění vždy dotahujte ladicí kolíky pomalu a rovnoměrně. Používejte kvalitní ladičky a pravidelně kontrolujte jejich přesnost.

Časté otázky FAQ

Kytaru byste měli ladit před každým hraním, abyste zajistili, že zvuk bude co nejlepší. Ladění také závisí na kvalitě strun a vlivech prostředí.
Ano, můžete ladit sluchem nebo používat referenční tón z jiného nástroje či zdroje.
Použití elektronické ladičky je nejjednodušší a nejpřesnější způsob ladění kytary.
Základní metody ladění jsou stejné, ale mohou se lišit v závislosti na specifickém zvuku a preferencích hráče.
Pravidelně kontrolujte a měňte struny. Zkontrolujte také ladicí kolíky a seřízení krku kytary.
Mezi oblíbené aplikace patří GuitarTuna, Fender Tune a Pro Guitar Tuner.
23.07.2023