Historie a význam Black Sabbath v metalové hudbě

Kdo byli Black Sabbath?

Black Sabbath byla britská heavymetalová skupina založená v roce 1968 v Birminghamu. Zakládajícími členy byli Ozzy Osbourne (zpěv), Tony Iommi (kytara), Geezer Butler (baskytara) a Bill Ward (bicí). Jejich první deska Black Sabbath vyšla v roce 1970 a stala se okamžitě velmi úspěšnou. Black Sabbath jsou považováni za jednu z nejvlivnějších rockových kapel v historii. Jejich muzika a texty byly ovlivněny temnými tématy jako smrt, satanismus a nadpřirozeno. Mezi jejich nejznámější skladby patří "Paranoid", "Iron Man" a "War Pigs". Skupina se setkala s velkým úspěchem v 70. a 80. letech, ale rozpadla se v roce 1986. Poté se kapela několikrát obnovila a v roce 2013 se dokonce konala poslední turné, které bylo nazváno jako "The End". Black Sabbath zanechali velký vliv na heavymetalovou hudbu jako žánr a jejich hudba inspirovala generace hudebníků po celém světě.

Vznik a raná kariéra kapely

Vznik a raná kariéra kapely Black Sabbath spadají do 60. let minulého století v anglickém Birminghamu. V roce 1968 se členové Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler a Bill Ward spojili a začali vystupovat pod názvem Polka Tulk Blues Band. Brzy se však kapela přejmenovala na Black Sabbath podle stejnojmenné hororové filmové klasiky. Jejich první alba, která vyšla v letech 1970 a 1971 s názvy "Black Sabbath" a "Paranoid", se okamžitě stala svědky výrazného úspěchu, který zapříčinil zejména zvuk kytarových riffů a temné texty o smrti a zlu. Raná tvorba kapely měla významný vliv na další generace heavy metalových hudebníků a stala se základem celého žánru. V následujících letech se kapele dařilo stále lépe a lépe a dosáhla mezinárodního úspěchu. Své fanoušky si získala díky živým vystoupením plným energie a vstupovala do historie rockového žánru. Black Sabbath vytvořili svůj vlastní zvuk a styl, který byl nezaměnitelný a kapesníky. Vznik a raná kariéra kapely Black Sabbath jsou neodmyslitelnou součástí historie heavy metalové hudby a jejich skladby dodnes poslouchají miliony fanoušků po celém světě.

Největší hity a nezapomenutelné koncerty

Největší hity a nezapomenutelné koncerty jsou pro fanoušky Black Sabbath neodmyslitelnou součástí hudby této legendární skupiny. Mezi největší hity patří klasické skladby jako je "Paranoid", "Iron Man" a "War Pigs", které se staly ikonickými skladbami rockové historie. Tyto písně se pravidelně objevují v setlistech koncertů, a diváci se na ně vždy těší. Black Sabbath je známý také svými nezapomenutelnými koncerty, které nabízejí fanouškům jedinečný zážitek. Mezi nejvýznamnější patří jejich koncert v roce 1970 v Paříži, kde hráli před 15 tisíci fanoušky. Další kultovní koncert se konal v roce 1978 v Birminghamu, kde skupina odstartovala svoji turné s názvem "Never Say Die". Navzdory tomu, že tito veteráni na pódiu nevypadají až tak vitálně, dokážou stále přinášet kvalitní zážitek z koncertů. Kromě klasických hitů a nezapomenutelných koncertů mají Black Sabbath také řadu fanoušků mezi hudbou kritiky. Mezi prvky, za které jsou chváleni, patří jejich inovativní způsob skládání a interpretace hudby. Skupina využívá temné a melodické prvky, jež jsou přitažlivé pro širokou škálu posluchačů s různorodými hudebními vkusy. Díky takovýmto prvkům se Black Sabbath stali jednou z nejvýznamnějších rockových kapel jak minulého, tak i současného období.

Vliv Black Sabbath na metalovou hudbu

Vliv Black Sabbath na metalovou hudbu je nepopiratelný. Již první album této britské legendy, vydané v roce 1970, ovlivnilo mnoho dalších hudebníků a kapel v žánru heavy metalu. Jejich hudba byla temná, místy gotická a přinesla nové prvky, jako těžké riffy a alternativní syrove zvuky. Black Sabbath se stali nejen inspirací, ale také zakladateli těchto prvků, které jsou dnes tak typické pro metalovou hudbu. Jejich kariéra a hudba měla obrovský vliv na celou metalovou scénu, především v Americe. Kapely jako Metallica nebo Slayer nepředstavují pouze pokračování Black Sabbath, ale také ve své tvorbě využívají mnoho prvků, které tito pionýři metalu tehdy definovali. Zásadně ovlivnili a změnili zvuk metalové hudby. Black Sabbath byli ve své době velice kontroverzní. Zpěvák Ozzy Osbourne byl mnohokrát kritizován za své excentrické chování a kontroverzní texty písniček. Nicméně se ukázalo, že jejich hudba zůstává nezlomná - album "Paranoid" z roku 1970, které bývá považováno za jejich nejlepší nahrávku, vyšplhalo na vrchol žebříčků v mnoha zemích světa.

Rozpad kapely a návraty na scénu

Rozpad kapely a návraty na scénu jsou běžnou součástí rockového průmyslu a Black Sabbath nejsou výjimkou. Po více než 40 let trvající kariéře kapela prošla mnoha změnami a návraty na scénu. Rozpad kapely přišel v roce 1979, kdy se Ozzy Osborne rozhodl opustit soubor a věnovat se sólové kariéře. Nicméně, Black Sabbath se nevzdali a přišli s novým zpěvákem Ronniem Jamesem Diem, aby pokračovali v nahrávání dalších hitů. Po několika dalších personálních změnách se kapela v roce 1997 sešla s původní sestavou, aby nahrála album Reunion a odehrála turné, které sklidilo velký úspěch. Kapela Black Sabbath si navíc udržela svůj vliv na rockovou scénu a i v posledních letech se několikrát sešla na krátká turné a koncerty, kterými si udržela své fanoušky. V roce 2016 se kapela definitivně rozloučila se svými fanoušky na závěrečném koncertu v Birminghamu.

Současné dění kolem Black Sabbath

Současné dění kolem Black Sabbath se soustředí na odchod bývalého zpěváka Ozzy Osbourneho ze skupiny. Několikrát se v minulosti kapele podařilo najít náhradu za zpěváka, nicméně bylo to vždy velkou výzvou. Nicméně, tentokrát se zdá, že věci tentokrát nemají být jednoduché. Osbourneho náhradu zatím nenajdou a zpěvák sám již oznámil konec své kariéry. Nicméně, i přes tuto nelehkou situaci, Black Sabbath nadále ukazují svou silnou pozici na metalové scéně. Nedávno vydali skvělou kompilaci nazvanou "The Ultimate Collection", která obsahuje největší hity skupiny, včetně legendárních skladeb jako "Iron Man" a "Paranoid". Kromě toho se skupina chystá uspořádat velkolepé turné příští rok, které bude zahrnovat vystoupení v několika evropských zemích. Black Sabbath se stávají klasikou, ale to je vůbec nevadí. Jejich rockové klenoty si stále udržují velkou popularitu a respekt ve světě metalové hudby. Ačkoli pro mnoho fanoušků bude bez Ozzeho náhrady těžké dožít se Black Sabbath, kapele se podařilo zanechat největší stopu na světové scéně. Ať už hrají na posledním turné nebo využívají příležitost pro získání nových fanoušků, jejich hudba bude stále žít dál.

Časté otázky FAQ

Black Sabbath byla britská rocková skupina, která byla založena v roce 1968 v Birminghamu.
Black Sabbath se vyznačují těžkým zvukem s dominantními kytarovými riffy a temnými texty, které se zaměřují na temné a křesťanské tématy.
Klíčová alba zahrnují Paranoid, Master of Reality, Vol. 4 a Sabbath Bloody Sabbath. Tyto nahrávky nejen definují hudební styl skupiny Black Sabbath, ale také změnily směr tvrdé rockové hudby jako celku.
Black Sabbath byli považováni za jednu z nejdůležitějších skupin v historii tvrdé rockové hudby, protože ovlivnili celou řadu žánrů, včetně heavy metalu, grunge, doom metalu a stoner rocku.
Mezi klíčové osobnosti a členy patří zpěvák Ozzy Osbourne, kytarista Tony Iommi, baskytarista Geezer Butler a bubeník Bill Ward.
Hudbu od Black Sabbath naleznete na různých hudebních platformách, včetně Spotify, Apple Music a Deezer.
16.07.2023