Jak držet kytaru a trsátko správně

Základní pozice při hraní na kytaru

Pro začátek je důležité zvolit správnou pozici při hraní na kytaru. Sedněte si rovně na židli, nohy mějte pevně na zemi a tělo držte rovně. Kytaru si položte na levou nohu (pokud jste pravák) nebo na pravou nohu (pokud jste levák).

Správné držení kytary

Kytaru držte pevně, ale zároveň uvolněně. Tělo kytary by mělo být ve vašem boku, a krk kytary by měl směřovat mírně nahoru. Vaše levá ruka by měla být uvolněná a připravená na stisknutí strun.

Jak držet trsátko

Trsátko držte mezi palcem a ukazováčkem. Zkuste trsátko držet pevně, ale ne příliš silně, aby se vám ruka nenapínala. Trsátko by mělo vyčnívat asi zhruba 0,5 cm.

Výhowy správného držení kytary a trsátka

Správné držení kytary a trsátka vám umožní hrát pohodlně po delší dobu, zamezí únavě a bolestem a také pomáhá dosahovat lepšího zvuku.

Časté chyby při držení kytary a trsátka

Vyvarujte se držení kytary příliš nízko nebo příliš vysoko. Pozor na příliš pevné držení trsátka, které může vést k napětí v ruce. Dávejte si také pozor na nesprávný úhel trsátka vůči strunám.

Jak si zvyknout na nové držení

Změna návyku může trvat nějaký čas. Snažte se cvičení zaměřit na správné držení, věnujte se krátkým, ale pravidelným cvičením. Pomalu zvyšujte dobu hraní, aby si vaše svaly zvykly.

Užitečné tipy a triky

Můžete vyzkoušet různé typy kytar a trsátek, abyste našli ty, které vám nejlépe vyhovují. Při cvičení se dívejte do zrcadla, abyste kontrolovali svou polohu a držení.

Kdy vyhledat odbornou pomoc

Pokud máte problémy s bolestí nebo únavou, nebojte se vyhledat pomoc učitele hudby nebo fyzioterapeuta. Oni vám mohou poskytnout cenné rady a pomoci vám upravit techniku.

Časté otázky FAQ

Pro začátečníky je nejlepší začít s měkčím trsátkem (0,5 mm až 0,7 mm), protože je snadněji ovladatelné a poskytuje dobrý pocit při hraní.
Zvykání si na správné držení může trvat několik týdnů až měsíců, v závislosti na vašem cvičebním režimu a frekvenci.
Bolest ruky může být způsobena nesprávným držením kytary nebo trsátka, přílišným napětím nebo přetížením. Zkuste upravit svou techniku a pokud bolest trvá, vyhledejte odbornou pomoc.
Častými chybami jsou příliš nízké nebo vysoké držení kytary, příliš pevné sevření kytary nebo trsátka a nesprávný úhel trsátka.
Ano, zrcadlo je skvělý nástroj pro kontrolování vaší techniky a držení. Pomůže vám vidět, zda máte správnou polohu těla a rukou.
Není nutné hned investovat do drahé kytary. Na začátek postačí levnější model, který vám umožní naučit se základy a poté můžete přejít na lepší nástroj.
23.07.2023