Jak hrát blues na kytaru – základní techniky

Proč hrát blues na kytaru

Blues je základem mnoha hudebních stylů a jeho hraní na kytaru vám otevře nové dveře k různým žánrům. Umožní vám také vypěstovat si lepší muzikantské dovednosti, rozvinout kreativitu a procvičit cit pro rytmus a emocionální výraz.

Výběr správné kytary pro blues

Pro hraní blues je ideální elektrická kytara s těžkými strunami, ale i akustická kytara může být dobrou volbou. Doporučuje se vybírat kytaru s dobrým sustainem a výběrem pro bluesovější zvuk.

Kytarové ladění pro blues

Blues využívá často standardní ladění EADGBE, ale také otevřená ladění jako Open G nebo Open D. Otevřená ladění umožňují pohodlnější hraní slide kytarových technik.

Dvanáctitaktové bluesové schéma

Dvanáctitaktové blues je základní formou v bluesové hudbě. Skládá se z dvanácti taktů a často zahrnuje tři akordy (I, IV, V). Například v tónině A to jsou akordy A, D a E.

Bluesové akordy a stupnice

Pro bluesovou hru jsou klíčové akordy: 7-akordy (jako A7, D7, E7). Také bluesová pentatonická stupnice (např. A pentatonická stupnice) je nezbytnou součástí.

Technika bendingu a vibrata

Bendování (ohnutí strun) a vibrato dodávají bluesovému tónu svébytný charakter. Bendování se provádí vytahováním strun vzhůru nebo dolů, zatímco vibrato je rychlé kolísání tónu.

Spouštění slide kytary

Hra se skleněným nebo kovovým sliderm zahrnuje posunování slide po strunách, což vytváří hladké glissando efekty. Slide kytara je často využívána v bluesové hudbě díky svému jedinečnému zvuku.

Bluesové rytmy a groove

Typické bluesové rytmy zahrnují shuffle a swing. Shuffle rytmus je přizpůsoben 12/8 rytmu a vytváří typický „houpačkový“ groove.

Bluesová sóla

Hrát bluesová sóla vyžaduje kombinaci rychlosti a citu. Používání intervalů jako jsou tercie, sekunda nebo septima a aplikace pentatonické stupnice přidají vašemu sólu autenticitu.

Praktické tipy pro procvičování blues

Doporučuje se cvičit se základy bluesových akordů a stupnic. Používání metronomu nebo hraní s backing tracky vám pomůže udržet správný rytmus a tempo.

Časté otázky FAQ

Elektrická kytara s těžkými strunami je ideální pro blues, ale i akustická kytara může být dobrou volbou. Důležitým faktorem je dobrý sustain a možnost dosáhnout bluesového zvuku.
Blues často používá standardní ladění EADGBE, stejně jako otevřená ladění jako Open G nebo Open D, která umožňují pohodlnější hraní slide technik.
Dvanáctitaktové blues je základní formou v bluesové hudbě, skládající se z dvanácti taktů a často zahrnující tři akordy (I, IV, V), například v tónině A to jsou akordy A, D a E.
Základními bluesovými akordy jsou 7-akordy, jako například A7, D7 a E7. Tyto akordy dodávají bluesu jeho charakteristický zvuk.
Technika bendingu zahrnuje ohýbání strun vzhůru nebo dolů, čímž se mění výška tónu. Je to jeden z klíčových prvků bluesové kytary.
Hra se slide (skleněným nebo kovovým) zahrnuje posunování slide po strunách, což vytváří hladké glissando efekty a jedinečný zvuk typický pro bluesovou hudbu.
Doporučuje se cvičit s metronomem nebo backing tracky. Soustřeďte se na typické bluesové rytmy jako shuffle a swing, které tvoří základní groove bluesové hudby.
23.07.2023