Jak používat slide při hraní na kytaru

Co je to slide

Slide je technika při hraní na kytaru, kdy kytarista používá speciální válec, kovový nebo skleněný trubkovitý předmět (nazývaný také slide nebo bottleneck), k posouvání po strunách místo prstů. Tato technika dává zvuku kytary charakteristický klouzavý efekt.

Typy slideů

Existuje několik typů slideů, jako jsou kovové, skleněné a keramické. Každý typ nabízí odlišný zvuk. Kovové slidey často vytvářejí jasnější a ostřejší tón, skleněné jsou jemnější a hladší, a keramické nabízejí mix obou.

Výběr správného slideu

Výběr správného slideu záleží na vašich preferencích a stylu hudby, kterou hrajete. Kovové jsou vhodné pro blues a rock, zatímco skleněné jsou oblíbené v country a folku.

Jak správně držet slide

Slide obvykle nasadíte na prst vaší levé ruky (pokud jste pravák) - často na malíček nebo prsteníček. Důležité je držet slide pevně, ale ne příliš těsně, aby se mohl volně pohybovat po strunách.

Technika hry se slide-em

Při hraní se slide-em je klíčové přejet slide-em jemně po strunách, aniž byste na ně příliš tlačili. Tento jemný dotek vytváří ten typický klouzavý zvuk. Zkuste se zaměřit na přesnost a čistotu tónů.

Optimalizace nastavení kytary

Někteří kytaristé preferují vyšší akci strun (vzdálenost mezi strunami a hmatníkem) pro hru se slide-em. Vyšší akce pomáhá redukovat nežádoucí zvuky a bzučení strun.

Cvičení techniky slide

Zkuste si denně cvičit přechody mezi jednotlivými tóny pomocí slideu. Začněte pomalu a postupně zvyšujte rychlost. Zaměřte se na udržení čistého a konstantního tónu.

Péče o slide

Chcete-li udržet své slidey v dobrém stavu, pravidelně je čistěte. Kovové slidey mohou rezivět, pokud nejsou správně udržovány, a skleněné mohou prasknout, pokud s nimi není zacházeno opatrně.

Inspirace od slavných kytaristů

Podívejte se na hraní slavných kytaristů, kteří používají slide, jako jsou Duane Allman, Ry Cooder nebo Bonnie Raitt. Jejich technika a styl vám mohou poskytnout inspiraci a vedení.

Časté otázky FAQ

Slide je technika, kdy kytarista používá speciální válec (kovový, skleněný nebo keramický) k posouvání po strunách místo prstů, což tvoří charakteristický klouzavý efekt.
Slide se obvykle nasazuje na malíček nebo prsteníček levé ruky (pro praváky).
Výběr záleží na vašich preferencích: kovové slidey jsou vhodné pro blues a rock, skleněné pro country a folk, a keramické nabízejí mix obou.
Slide by měl být držen pevně, ale ne příliš těsně, aby se mohl volně pohybovat po strunách bez nadměrného tlaku.
Mít vyšší akci strun (vzdálenost mezi strunami a hmatníkem) může pomoci snížit bzučení a nežádoucí zvuky.
Pro nejlepší výsledky zkuste cvičit denně, zaměřte se na přechody mezi tóny a udržení čistého a konstantního tónu.
Slidey by měly být pravidelně čištěny, aby se zabránilo rezivění u kovových slideů a prasknutí u skleněných slideů.
Mezi slavné kytaristy, kteří používají slide, patří Duane Allman, Ry Cooder a Bonnie Raitt.
23.07.2023