Základy tappingu – jak začít s touto technikou

Co je tapping na kytaru

Tapping je moderní technika hry na kytaru, která zahrnuje údery prstů na pražce. Tato technika umožňuje hráčům dosáhnout rychlých a složitých melodií.

Proč se naučit tapping

Tapping vám umožní rozšířit váš hudební arzenál a dodat vašim skladbám dynamiku a rychlost. Je také skvělý způsob, jak zlepšit techniku prstokladu a celkovou kytarovou zdatnost.

Základní vybavení pro tapping

Pro tapping je důležitá kvalitní kytara s dostatečně nízkým dohmatem a dobrým nastavením. Elektrická kytara je většinou vhodnější než akustická. Kromě toho budete potřebovat zesilovač a možná i efektové pedály, které vám pomohou zvýraznit jednotlivé tóny.

Správná poloha rukou

Při tappingu je důležitá správná poloha rukou. Pravá ruka by měla být nakloněná tak, aby prsty dopadaly přímo na pražce a ne na struny. Levá ruka by měla být v pohodlné poloze, aby mohla rychle přecházet mezi jednotlivými tóny.

Základní cvičení pro začátečníky

Začněte jednoduchými cvičeními jako je tapping na jedno místo na hmatníku. Postupně přidávejte složitější kombinace prstokladu a zkoušejte různé rytmy.

Pokročilé techniky tappingu

Jakmile zvládnete základy, můžete přejít na pokročilejší techniky jako je obouruční tapping, tapping s přehmaty nebo rychlé sekvence tappingu.

Chyby, kterým se vyhnout

Běžné chyby zahrnují špatnou polohu rukou, nedostatečný tlak prstů na pražce a špatnou synchronizaci mezi rukama. Je důležité se těmto chybám vyhýbat a trénovat pomalu a přesně.

Motivace a trpělivost

Tapping, stejně jako jakákoli jiná technika, vyžaduje čas a trpělivost. Nenechte se odradit počátečními neúspěchy a pokračujte v pravidelném tréninku.

Odkazy a zdroje pro další studium

Pro další studium tappingu doporučujeme sledovat video tutoriály, číst odborné články a knihy, a také konzultovat s ostatními kytaristy a hudebními pedagogy.

Časté otázky FAQ

Tapping je technika hry na kytaru, kde hráč údery prstů na pražce vytváří tóny, místo tradičního brnkání.
Tapping umožňuje hráčům rozšířit jejich hudební arzenál, zlepšit techniku a dodat skladbám dynamiku.
Nejlépe využijete elektrickou kytaru s nízkým dohmatem a dobrým nastavením. Akustická kytara také funguje, ale je náročnější.
Pravá ruka by měla být nakloněná s prsty dopadajícími přímo na pražce, levá ruka by měla být v pohodlné poloze pro rychlé pohyby.
Začněte s jednoduchými cvičeními, jako je tapping na jedno místo na hmatníku, a postupně přidávejte složitější kombinace.
Pokročilé techniky zahrnují obouruční tapping, tapping s přehmaty a rychlé sekvence tappingu.
Běžné chyby zahrnují špatnou polohu rukou, nedostatečný tlak prstů na pražce a špatnou synchronizaci mezi rukama.
Důležité je mít trpělivost a nenechat se odradit počátečními neúspěchy. Pravidelný trénink a hledání inspirace mohou pomoci.
23.07.2023